R1. Tram 11. Refugi de Puigcercós – Ripoll | 21 km, 6 h
Dades tècniques del tram
Distància del tram: 21 km
Durada aproximada1: 6h
Altitud inicial: 796 m
Altitud final: 690 m
Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.
Clicant es descarregarà un document amb les dades tècniques d'aquesta pàgina i una descripció detallada de l'itinerari del recorregut del tram
El punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada tram comença i finalitza a l’església principal de cada nucli urbà.
Clica en la icona de dalt del mapa, a l’esquerra, per veure el tram. El tram hi trobaràs el punt d’inici, el punt final i la ‘Fitxa tècnica del tram’. També pots clicar en el mapa sobre qualsevol punt d’un tram per descarregar la ‘Fitxa tècnica del tram’.
Comarca: Berguedà i Ripollès
Itinerari: Camí d’Itinerànnia, Camí ramader de Ripoll, Sta. Mª Les Llosses, Camí Ral, Mas Arquers, GR1, Vallespirans, Camí de Ripoll a les Llosses, Mas El Mir, Ermita del Remei.
Recorregut: Un dels trams més bonics, diferent de la resta, perquè ja estem en zona prepirinenca, per tant els boscos, rieres, pastures, camps son la nota predominant. Si bé la distància és llarga tota la ruta transcorre per pistes amples i còmodes, sense cap dificultat El tram des del refugi fins a Sta. Mª de les Llosses és molt boscós i es fa per la part obaga de la “serra” de Baumala, fent una lleugera pujada al principi i bastant planer la majoria part del camí. Al Pla de Capdevila surt també, de recent creació, la “ruta de la Riera” que porta a Ripoll pel mateix costat de la Riera de Les Llosses (no l’agafem).
Creuarem la ctra. de Ripoll a Berga per agafar el “Camí Ramader de Ripoll” direcció nord cap el mas de Corbera. En aquest punt seguiu el track, doncs deixarem la pista per anar cap a la zona del Quintà del Forn, evitant fer una volta més gran Enfilats ja en direcció est cap a Ripoll anirem gaudint de magnífiques vistes, que no les tindríem si haguéssim fet la ruta de la riera. Si el dia és bo, val la pena gaudir d’aquesta caminada. Ens trobarem grans masies (Mas de les Selles, Mas Arquer, Puig dels Brucs) algunes convertides en turisme rural (Mas El Mir) i alguns indrets encisadors com els gorgs de la riera de Vilardell. Inevitable parada a l’Ermita del Remei, on cada any el 8 d’octubre s’hi celebra un romiatge. Seguint el GR1 sortirem a la zona urbanitzada La Torre al nord de Ripoll. Baixarem fins creuar per un túnel la C17 i anirem cap el centre de la Vila de Ripoll on tindrem com a final de camí la magnífica visita al Monestir de Ripoll.
Llocs d’interès5
És esmentada l’any 912 com a propietat del monestir de Ripoll i construïda als segles XI i XII; posteriorment fou adscrita al castell de la Guàrdia. Una dotzena de parròquies arreu del municipi configuraven, abans de l’any mil i de forma dispersa, el que és a dia d’avui el municipi de Les Llosses. Cada parròquia, per tant, fou un petit poble amb vida autònoma. Les primeres notícies del castell es remunten a l’any 1017, quan era sota el domini del comte de Besalú, Bernat i Tallaferro. Sabem que l’any 1061 foren senyors del castell la família Guàrdia o Saguàrdia, que el posseïren fins al segle XIII, que passà als Pinós, fins que l’any 1363 se’l vengueren a l’abat de Ripoll, Ramon de Savarrés. A partir d’aquest moment formà el centre de la baronia ripollesa de la Guàrdia, que a part les sis parròquies esmentades, comprenia també les d’Alpens i de Sant Pere de Serrallonga, que en total n’eren vuit, de les quinze parròquies incloses a la baronia de Ripoll.
L’església parroquial de Sant Esteve de Vallespirans apareix citada en un llistat d’esglésies del bisbat de Vic fet entre els anys 1026 i 1050 amb la denominació de “Valle espirans”. Posteriorment l’any 1154 surt esmentada en altres documents amb les variants etimològiques de “Valle espiranis” i “Valle spirans”. Estava situada dins el terme del castell de la Guàrdia de Ripoll. En 1123 apareix documentada com una possessió de Santa Maria de Ripoll, i el segle XVIII amb la construcció d’una porta i un campanar de torre i amb la reforma de l’absis, que fou reemplaçat per un presbiteri rectangular.
La Capella del Remei de Ripoll, coneguda també com a Capella del Prat, està situada al veïnat dels Brucs, dins del terme municipal de Ripoll. Esmentada al segle XVII, fou ampliada al XVIII i al XIX, destruïda el 1936 amb la Guerra civil i reedificada el 1947. Fins el 1970 pertanyia a l’antic terme de la Parròquia de Ripoll. Era coneguda pel Remei de Dalt, en oposició al Remei de Baix, santuari bastit al final de la carretera de les Llosses, actualment arruïnat.
Va ser construïda, pels propietaris del mas de Puiggrau, durant el segle XVII. Durant la Guerra Civil Espanyola va ser totalment destruïda, es va reedificar el 1947 i és coneguda, popularment a Ripoll, com el Remei de Dalt.
El monestir de Santa Maria de Ripoll fou fundat a finals del segle IX, cap a l’any 879 – 880, pel comte Guifré el Pelós i la seva esposa Guinidilda d’Empúries amb l’objectiu de repoblar la vall de Ripoll -segurament sobre un de l’època visigòtica (589) destruït pels àrabs- i el va posar sota la direcció de Daguí, el primer abat. La plana de Vic era una extensa «terra de ningú» situada entre els dominis carolingis i els musulmans, que posteriorment es convertiria en el comtat d’Osona. El comte Guifré pertanyia a un llinatge hispanogot dels entorns de Prada, al comtat de Conflent. El seu govern va coincidir amb un període de crisi que va portar a la fragmentació de l’Imperi Carolingi en comtats. Guifré, comte d’Urgell, de la Cerdanya i de Conflent (870-897),de Barcelona i Girona (878-897) i d’Osona (886-897), va ser l’últim comte de Barcelona designat per la monarquia franca i el primer que va llegar els seus estats als seus fills. El comte Guifré va morir en la lluita contra l’islam l’11 d’agost de 897, durant la ràtzia islàmica del 897. Les seves despulles romanen al monestir de Santa Maria de Ripoll.
El monestir va prosperar ràpidament sota la protecció dels comtes i al segle X, especialment sota la direcció de l’abat Oliba, designat el 1008, va esdevenir un centre religiós i cultural de referència a l’Europa medieval, amb un scriptorium molt important de la Catalunya medieval amb una gran producció literària, a l’altura d’altres abadies europees d’aquest període com Saint-Denis, Fleury o Montecassino, on els mateixos monjos s’ocupaven de copiar i elaborar aquests documents, incloent-hi bíblies ricament il·lustrades. La seva biblioteca custodiava valuosos documents de diversos orígens i temàtiques tant religioses com d’àmbits tècnics, legals i històrics. Els mateixos monjos s’ocupaven de copiar i elaborar aquests documents a l’scriptòrium del monestir, incloent-hi bíblies ricament il·lustrades.
Fundat pel ripollès Tomàs Raguer i Fossas (1861-1946), obrí les seves portes el 1929 amb el nom d’Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere. Fou un museu parroquial amb seu a l’església de Sant Pere, antiga parròquia de la vila. La seva creació es va deure a la tasca de recerca i recol·lecció d’objectes i de patrimoni immaterial, iniciada ja a la segona meitat del segle XIX per l’anomenat “grup de folkloristes de Ripoll”, que reuní un ingent fons d’objectes i inicià l’estudi de les formes de vida i el folklore local, el resultat del qual fou la publicació de nombrosos articles i treballs dedicats a l’etnologia i la història. Exhibeix una gran col·lecció d’objectes lligats a la vida privada, als oficis i a la indústria, que han marcat la història i la societat del Ripollès des de l’edat mitjana fins al segle XX.
Mapa d'allotjaments
Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.
Transport, comerços, àpats i allotjament
L’itinerari del Tram 11. Refugi de Puigcercós – Ripoll, s’inicia al Refugi de Puigcercós, dins el municipi de Borredà, però abans del refugi hi ha altres opcions de pernocta com el Càmping de Puigcercós, dins el mateix municipi o el Càmping Riera de Merlès, dins el municipi de La Quar. El tram no passa pel nucli de Borredà, tot i que el refugi i el càmpint de Puigcercós estan dins el seu terme municipal (veure mapes en aquest apartat o Mapa d’allotjaments de la ruta).
Em inclòs el nucli de Campdevànol per si es volgués allargar el tram, opció que suposarien uns 3,5 km més al tram de 21 km, amb unt total d’uns 24,5 / 25 km.
Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis urbans que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.
Nuclis urbans:
– La Quar
– Les Llosses
– Ripoll
– Campdevànol
Allotjament:
– La Quar, Camping Riera de Merlès (a mig camí del tram, dins el terme municipal de La Quar)
– Borredà, Camping de Puigcercós (al final del tram, dins el terme municipal de Borredà)
– Borredà, Refugi de Puigcercós, 659 682 205, no té pàgina web (al final del tram, dins el terme municipal de Borredà)
– Ripoll, Càmping Solana de Ter (Ripoll)
– Campdevànol, Camping Ripollès (Campdevanol)
[1] Durada aproximada: La durada del tram és aproximada, s’ha calculat sobre un promig 3,5 km/h i dependrà, també, del ritme, el nombre i la durada de les parades durant el recorregut.
[2] Altitud mínima | Altitud màxima: És l’alçada mínima i màxima que hi ha en el tram.
[3] Ascens acumulat és la suma tot de desnivell positiu, de pujada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell positiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell positiu.
[4] Descens acumulat és la suma total de desnivell negatiu, de baixada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell negatiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell negatiu.
[5] Llocs d’interès. Són llocs per on passa la ruta o propers.