R0. Tram 10. Olvan – Puigcercós | 22 km, 6 h 15′
Dades tècniques del tram
Distància del tram: 22 km
Durada aproximada1: 6h 15′
Altitud inicial: 558 m
Altitud final: 796 m
Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.
Clicant es descarregarà un document amb les dades tècniques d'aquesta pàgina i una descripció detallada de l'itinerari del recorregut del tram
El punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada tram comença i finalitza a l’església principal de cada nucli urbà.
Clica en la icona de dalt del mapa, a l’esquerra, per veure el tram. El tram hi trobaràs el punt d’inici, el punt final i la ‘Fitxa tècnica del tram’. També pots clicar en el mapa sobre qualsevol punt d’un tram per descarregar la ‘Fitxa tècnica del tram’.
Comarca: Berguedà
Itinerari: Olvan, Variant d’Ocata, St. Maurici de la Quar, Riera de Merlès, GR241, Cobert de Puigcercós
Recorregut: És un dels trams més bonics del Camí de Montserrat a Núria. Comencem a Olvan on ja trobem pastures i ramats de vaques i els primers pins prepirinencs. Aquesta primera part es pujada, però no te un gran desnivell, així que es pot anar fent sense cansar-se massa a la vegada que gaudeixes de les vistes. En un punt d’aquest tram veurem per última vegada si el temps ho permet, la muntanya de Montserrat, d’allà on venim. En aquesta primera part el recorregut transcorre per una ampla pista, només trobarem una mica de carretera per arribar a Sant Maurici de la Quar, que si volem també la podem evitar agafant el GR que va paral·lel però està una mica perdut, o n’estava. Fins a la Riera de Merlès caminarem per pista de terra en baixada pel mig de boscos de pi roig que ens donaran ombra i recolliment. Cal destacar la Riera de Vilardell si baixa aigua.
En la segona part a partir de la Riera de Merlès, ja no tindrem pista de terra i serà una “carretera” molt local que no està ni catalogada per la DGT, que abans era una pista de terra que permetia arribar als càmpings de la Riera de Merlès i Puigcercós. Malgrat que no hi passen gaire vehicles, cal estar atent. A partir del Cobert de Puigcercós tornarem a anar per pista de terra i zona restringida al pas de vehicles fins al Refugi del Cobert, on podrem fer estada. Es un tram molt de muntanya, i per tant, no hi ha mitjans de transport.
Llocs d’interès5
L’església és l’únic element que es conserva de l’antic monestir de monges benetes fundat el 1231 al lloc del Gavar, pels senyors de la Portella, per tal de fomentar l’expansió de la religiositat al lloc. L’església es va construir a partir de l’any 1233, data en què el bisbe Ponç d’Urgell va donar permís per edificar l’oratori monacal. Les monges, procedents dels monestirs de Santa Maria de Bovera, s’hi varen instal·lar el 1240, per ordres del papa Gregori IX, i aviat varen rebre la protecció dels nobles del Berguedà i del mateix rei Jaume I. Els senyors del Berguedà en van augmentar el patrimoni al llarg del segle XIII. L’any 1276 Jaume I li cedia els rèdits de la Cerdanya i el Conflent. A finals del segle XIV, la comunitat es va dividir i una part s’instal·là a la ciutat de Berga. L’any 1398, les monges de Valldaura s’instal·laren a Manresa, abandonant així el monestir.
Sant Maurici de la Quar és un veïnat de la Quar. Des del segle XIV existia una capella de Sant Maurici, filial de la Quar, que era regida per un monjo de la Portella; després del 1835 fou confiada als bisbes de Solsona, que l’erigiren en parròquia el 1873. L’edifici actual fou erigit al s XVII i ampliat al s XIX. Té al costat una rectoria moderna i algunes cases que formen un petit nucli. L’any 1873, quan esdevingué parroquial del terme, fou reformada.
La caseria de la Quar o Santa Maria de la Quar, al peu de la mola rocosa on hi ha el santuari de la Quar, ha estat considerada tradicionalment cap de terme, si bé les dependències de l’ajuntament es troben a Sant Maurici de la Quar. L’església de Santa Maria de la Quar, potser d’origen visigòtic, fou consagrada pel bisbe Nantigis de la Seu d’Urgell l’any 899-900. L’any 1069 fou cedida, juntament amb la parròquia, al monestir de la Portella, antiga abadia benedictina de Sant Pere de la Portella, que antigament rebia el nom de Sant Pere de Frontanyà, situada en una àmplia fondalada de la capçalera de la vall de la Portella, coneguda documentalment des del 997.
L’església de Sant Martí és documentada des de l’any 1094 i va mantenir la categoria de parroquial fins al XIV, que passà a dependre de Sta. Maria de Borredà i també del Monestir de Ripoll. Al segle XVIII figura com a depenent de Sta. Maria de Palmerola però al 1835 passà de nou a la jurisdicció de Borredà i al bisbat de Vic. Els propietaris de la masia de Boatella hi feren importants obres al s. XVII i XVIII i fins i tot svaren ser enterrats en la cripta. El lloc de Boatella és documentat des de l’any 919 en una compra feta pel bisbe Radulf d’Urgell, fill del comte Guifré el Pelós, que també fou monjo de Ripoll; aquest personatge aconseguí, al llarg dels anys 923 fins el 942, acumular un important patrimoni en aquest indret que cedí, en testament, al monestir de Santa Maria de Ripoll.
Transport, comerços, àpats i allotjament
L’itinerari del Tram 10. Olva – Refugi de Puigcercós, finalitza al Refugi de Puigcercós, dins el municipi de Borredà, però abans del refugi hi ha altres opcions de pernocta com el Càmping de Puigcercós, dins el mateix municipi o el Càmping Riera de Merlès, dins el municipi de La Quar. El tram passa pel nucli de La Quar però no pel nucli de Borredà, tot i que el refugi i el càmpint de Puigcercós estan dins el seu terme municipal (veure mapes en aquest apartat o Mapa d’allotjaments de la ruta).
Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis urbans que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.
Nuclis urbans:
– Olvan
– La Quar
Allotjament:
– La Quar, Camping Riera de Merlès (a mig camí del tram, dins el terme municipal de La Quar)
– Borredà, Camping de Puigcercós (al final del tram, dins el terme municipal de Borredà)
– Borredà, Refugi de Puigcercós, 659 682 205, no té pàgina web (al final del tram, dins el terme municipal de Borredà)
Mapa d'allotjaments
Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.
[1] Durada aproximada: La durada del tram és aproximada, s’ha calculat sobre un promig 3,5 km/h i dependrà, també, del ritme, el nombre i la durada de les parades durant el recorregut.
[2] Altitud mínima | Altitud màxima: És l’alçada mínima i l’açada màxima que hi ha en el tram.
[3] Ascens acumulat és la suma tot de desnivell positiu, de pujada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell positiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell positiu.
[4] Descens acumulat és la suma total de desnivell negatiu, de baixada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell negatiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell negatiu.
[5] Llocs d’interès. Són llocs per on passa la ruta o propers.