R0. Tram 14. Ribes de Freser – Queralbs | 7 km, 2 h
Dades tècniques del tram
Distància del tram: 7 km
Durada aproximada1: 2h
Altitud inicial: 908 m
Altitud final: 1.220 m
Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.
Clicant es descarregarà un document amb les dades tècniques d'aquesta pàgina i una descripció detallada de l'itinerari del recorregut del tram
El punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada tram comença i finalitza a l’església principal de cada nucli urbà.
Clica en la icona de dalt del mapa, a l’esquerra, per veure el tram. El tram hi trobaràs el punt d’inici, el punt final i la ‘Fitxa tècnica del tram’. També pots clicar en el mapa sobre qualsevol punt d’un tram per descarregar la ‘Fitxa tècnica del tram’.
Comarca: Ripollès
Itinerari: Ribes de Freser, Batet, Vilamanya, Queralbs
Recorregut: Bonic tram que uneix Ribes de Freser amb Queralbs per Batet i Vilamanya. Depenent com t’organitzes les “etapes” si fas tot el camí sencer, moltes vegades aquest tram s’ajunta amb el següent i darrer del Camí, la pujada a Núria, fent així que el darrer dia siguin bastants quilòmetres i bastant desnivell.
S’aconsella fer els dos trams junts. Si només fem aquest tram i fem nit a Queralbs, potser es massa curt… tres són curtes i quatre són llargues. És per això que no trobareu una gran descripció d’aquest tram perquè normalment l’hem obviat de fer.
Us deixem la ruta del tram amb els punts per on passa (waypoints). Vosaltres decidiu, bon camí !!
Llocs d’interès5
La capella de la Mare de Déu del Carme, és un petit edifici de planta rectangular, edificat sobre un penyal en al mig del veïnat de Batet. Té un petit campanaret d’espadanya damunt de l’atri. Per la part posterior, l’església s’aboca vers un penya-segat. Hom pensa que la capella del Carme de Batet, va lligada a la vida i història del veïnat. Malgrat l’aspecte rústec i antic de la capella, aquesta es degué construir entre els segles XVII i XVIII al mateix temps que va sorgir el poble de Batet, actualment un petit veïnat de Ribes de Freser. Arran d’un repetit fet sobrenatural esdevingut a la roca, sobre la qual es troba assentada l’església, aquesta va ser objecte d’un vot per part dels habitants de Batet, que es van comprometre a celebrar solemnement la festa de la Mare de Déu del Carme si eren salvats d’una epidèmia de còlera que es va estendre per tota la vall l’any 1854. Aquesta festa encara es fa i a la capella s’hi celebra missa per als veïns del lloc.
L’ermita de Sant Sebastià, està aïllada i situada en un camí costerut que continua al principi del carrer de la Font de Dalt, als afores del Queralbs, arribant al poble. Es tracta d’una petita i senzilla construcció de planta rectangular d’una nau amb cobert. Dins el poble, als inicis del carrer del Pla, hi trobem la capella del Roser, una petita capella cantonera que es troba adossada per un costat a una casa del carrer, d’una sola nau. A la part superior de la façana hi ha una fornícula d’arc de mig punt amb un plafó de rajola que representa la Mare de Déu del Roser. Un rètol en el carrer indica que la capella és del segle XVII.
L’església s’esmenta per primera vegada l’any 978 quan es demana al bisbe Guisad l’erecció d’una parròquia al lloc de Queralbs. Al segle xii, amb l’augment de la població, es reedifica sobre la primitiva església. Durant els segles XV i XVII es van realitzar algunes modificacions com l’ampliació de la nau central amb dues capelles, la construcció d’una sagristia amb capella i l’edificació d’un campanar de torre coronat per una petita espadanya. Amb el terratrèmol de 1427, en el qual es va dir que “moriren gairebé tots els habitants de Queralbs”, calgué refer la volta de l’església, que es veu molt sensiblement apuntada. La seva porta d’accés és al mur de llevant i conserva encara algunes restes de la ferramenta que abans la decorava. Protegeix la porta un porxo o nàrtex, format per sis arcades, a manera d’andanada de claustre, que descansen sobre cinc columnes amb capitells esculpits amb fulles estilitzades, volutes, animals i algun cap humà. El lloc de Queralbs és esmentat per primera vegada amb el nom de “Cairosalbos” l’any 938, quan Auresza en el seu testament llegà béns situats a Queralbs amb d’altres de Planoles i de la Vall Pedrera al monestir de Sant Joan de les Abadesses. En aquest lloc, situat aleshores dins la demarcació de Fustanyà, s’hi concentrà un nucli de persones, que són les que l’any 978 demanaren al bisbe Guisad que erigís en parròquia o sufragània l’església que els seus pares havien aixecat.
Transport, comerços, àpats i allotjament
L’itinerari del Tram 14. Ribes de Freser – Queralbs, no transcorre per cap nucli urbà.
Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis urbans que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.
Nuclis urbans:
– Ribes de Freser
– Queralbs
Allotjament:
– Ribes de Freser, Càmping Vall de Ribes (Ribes de Freser)
– Queralbs, Alberg la Farga (Queralbs)
Mapa d'allotjaments
Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.