R1. Tram 5. Sallent – Balsareny | 6,1 km, 1 h 45′

Dades tècniques del tram

Distància del tram: 6,1 km
Durada aproximada1: 1h 45′

Altitud inicial: 274 m
Altitud final: 302 m

Altitud mínima2: 273 m
Altitud màxima2: 312 m
Ascens acumulat3: 62 m
Descens acumulat4: 33 m

   Ruta del tram (clica aquí)

Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.

Fitxa tècnica del tram (clica aquí)

Clicant es descarregarà un document amb les dades tècniques d'aquesta pàgina i una descripció detallada de l'itinerari del recorregut del tram

El punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada tram comença i finalitza a l’església principal de cada nucli urbà.

Clica sobre la imatge per ampliar-la
Mapa interactiu (clica)

Clica en la icona de dalt del mapa, a l’esquerra, per veure el tram.  El tram hi trobaràs el punt d’inici, el punt final i la ‘Fitxa tècnica del tram’.  També pots clicar en el mapa sobre qualsevol punt d’un tram per descarregar la ‘Fitxa tècnica del tram’. 

Comarca: Bages

ItinerariSallent, la Sèquia de Manresa, Balsareny,

Recorregut: Tram de recorregut molt curt però ple d’encant al transcorre pel costat del canal medieval de la Sèquia de Manresa. Sortint de Sallent des de la Casa Torres Amat o continuant el camí del tram anterior a l’alçada de “La Rampinya” gaudirem d’un corriol que ens farà caminar en fila pràcticament fins arribar a Balsareny. Potser no podrem anar “xerrant” amb els companys, però farem una introspecció personal pel costat de l’aigua del canal que ens atrau amb el seu suau xipolleig. Aquesta obra impressionant de 26 km de recorregut i amb un desnivell de 10 m ens deixa “estorats” al pensar que es va iniciar l’any 1339 i fou acabada el 1383 quasi 50 anys més tard. L’obra d’enginyeria d’aquest S.XIV es una autèntica meravella que cal conservar i cuidar, així que recomanem a tots els caminants tinguin cura del seu pas i cuidin el seu entorn. L’aqüeducte de Conangle es un altre de les meravelles, si no per la bellesa, si per la dificultat atès l’època que es va construir. Arribarem a la Font de Sant Roc a la part baixa de la vil·la de Balsareny. El canal seguirà pel costat del riu Llobregat, recordem que neix en un dels meandres a l’alçada del Castell de Balsareny, i el nostre camí seguirà pel pont de Sta. Maria enfilant amunt cap a la part dreta del pont de l’antic carrilet de Manresa a Berga. Si volem fer parada a Balsareny, no caldrà creuar el pont, doncs a ma esquerra surt un caminet que puja cap el Pont del Tren, passa per sota i surt al carrer de les escoles de Balsareny, el tram següent el començaríem en aquest mateix pont del tren.

Llocs d’interès5
Casa museu Torres Amat

Casa pairal de la família Torres Amat, situada al costat del riu Llobregat, les seves luxoses sales són un exemple excel·lent per copsar el poder de la burgesia catalana. La vinculació dels Torres amb la vila de Sallent ve d’antic les primeres notícies daten de l’any 1252, segle XIII. Al segle XVI se sap que posseïen grans extensions de terres de conreu. Joan de les Torras (1567-?) va fer construir les voltes del soterrani (una de les quals porta la data de 1625), i en temps del seu fill Miquel de las Torras (1633-?) es va obrir un nou portal adovellat i unes finestres, una de les quals té gravada a la llinda la data de 1683. Al segle XVIII s’uneixen les famílies Torres i Amat i d’aquest matrimoni van néixer dotze fills, la qual cosa va obligar a ampliar la casa. Dues llindes de la façana sud, una al damunt d’un nou portal i l’altra en un balcó, porten la data de 1774.

Entre els seus membres més destacats de la família Torres – Amat figura el bisbe Fèlix Torres Amat (1772-1847), religiós, bisbe reformador, hereu de les idees i la cultura del segle XVIII i amb una vida plena de contrastos. El 1816 ingressà a l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, on participà en la Biblioteca d’Escriptors Catalans, raó per la qual se’l considera entre els precursors de la Renaixença. La Bible Society de Londres li encarregà la traducció al català de la Bíblia, però la prostració d’aquesta llengua va fer que la traducció no reeixís.

L’hereu de la família Torres – Amat, Antoni Torres Amat (1756-1831), demanà autorització al bisbat, el 1814, per a prendre aigua del canal de la Mitra, per tal de moure unes rodes hidràuliques destinades a unes màquines que pensava instal·lar i que van donar peu a una fàbrica adjacent a la casa que es posà en marxa el 1816. Anys més tard va ser en aquesta fàbrica on s’hi va instal·lar un dels primers telers mecànics que van funcionar a Catalunya i és l’origen de la revolució industrial a la península ibèrica.

Pont del Batlle Pere Otger o Pont Vell de Sallent

El nom de Sallent apareix per primer cop el 955 (ipso Saliente). Els senyors comtals del castell foren els Gurb – Queralt; el primer conegut és Sendred de Gurb, que consta que ho era el 1005. El domini d’aquesta família perdurà fins al 1208 quan Berenguer de Queralt vengué el castell al rei Pere I.

El pont del Batlle Pere Otger, que fou qui impulsà la seva construcció, conegut popularment com a Pont Vell, és un pont gòtic construït al segle XIV per tal de facilitar l’accés a la vila que es feia abans del pont per la resclosa del Mal Pas. El 1333 es va iniciar la construcció del pont amb un privilegi del rei Alfons el Benigne i s’acabà de bastir l’any 1373, després de més de 40 anys de treballs, en el mateix lloc on s’aixeca l’actual pont vell. Va ser el primer pont permanent que unia les dues bandes del Llobregat entre Gironella i el Pont de Cabrianes. Està fet de pedra tallada, consta de cinc arcs amb una curvatura més pronunciada als inicis, i els pilars estan protegits per trencaaigües. Tot i així, el 1747 una riuada el trencà i n’ensorrà les arcades centrals i la Real Audiència del Principat encarregà la redacció dels plànols d’un nou pont que es començà el 1749. Per la seva monumentalitat esdevingué icona de la vila i símbol principal del seu escut. El 1886 s’eixamplà el pont amb unes voreres per a vianants. El 1939, durant la Guerra civil, s’intentà volar-lo, però només en va restar afectada una arcada que es va reparar després de la guerra.

Horts del rector de Balsareny

En la part inicial la Séquia havia de passar per terrenys sota el castell, que eren propietat del baró de Balsareny, i per això la ciutat de Manresa va comptar amb el permís dels seus castlans, vassalls encarregats de la guarda, la defensa i el govern d’una castlania que incloïa el castell i també el territori o terme circumdant. Però, de l’aigua de la Sèquia només se’n podien servir els manresans, de manera que els pagesos de Balsareny i altres pobles de la rodalia havien de veure com el canal passava pel costat de les seves terres sense poder-ne tocar ni una gota. Naturalment, això va provocar molts conflictes al llarg dels anys.

Als segles XVI i XVII es registren un bon nombre de denúncies, multes i episodis de rebel·lia per part dels hortolans de Balsareny, sovint sota l’empara o directament atiats pel mateix baró o pel rector, ja que els horts més importants del poble regats amb la Séquia eren a la Coromina i propietat del baró i del rector. Encara es conserva l’aqüeducte o pont anomenat del Rector, perquè es troba on la parròquia tenia els seus horts.

Al segle XVIII els veïns de Balsareny que tenien horts a la vora de la Sèquia hi feien forats per poder regar, tapant-los i destapant-los segons la seva conveniència. Quan la Junta de la Sèquia ho va saber va fer tapar aquells forats i va deixar sense aigua els horts del poble. En aquell moment el rector de Balsareny era Roque García de la Enzina, un capellà il·lustrat que escrivia versos, tenia nocions d’enginyeria i que fou un personatge important en la història del poble, sobretot perquè va impulsar la construcció d’un pont sobre el Llobregat. El rector García va enginyar un curiós aparell que ara s’anomena “trompa” o “cantimplora”, i que és un sifó que permet treure aigua de la Sèquia sense fer-hi cap forat. No cal dir que aviat tots els pagesos es van afanyar a imitar-lo. El rector fou denunciat pels manresans i, tot i que les ordenances de la Séquia només prohibien foradar i no deien res d’altres sistemes més sofisticats, el litigi es va allargar de 1787 a 1791, i finalment la Reial Audiència va condemnar Roque García a pagar una multa. Molt més endavant, ja al segle XX, la Junta de la Séquia va arribar a un acord amb els propietaris dels horts i es van modificar els reglaments per permetre l’ús per als regants de fora de Manresa en unes hores determinades. Encara en algunes cases de Balsareny conserven les trompes que havien utilitzat anys enrere.

Pont de Balsareny

El primer document històric al·lusiu a Balsareny, datat l’any 951, l’anomena Balceringia; en canvi, al segon document més antic que hom coneix, del 977, ja surt escrit Balciaren, del qual deriva l’actual nom del poble. 

La construcció del pont de Balsareny va convertir aquesta població en una cruïlla estratègica. Antigament el tragí de la sal era molt important. A part de la ruta que anava cap a Barcelona n’hi havia una de transversal per on es transportava la sal de Cardona cap a la plana de Vic. Aquesta ruta travessava el pla de Bages per Santpedor i creuava el Llobregat pel Pont de Cabrianes, facilitant la comunicació dels pobles d’Osona i el Lluçanès amb la zona del pla de Bages, camí molt utilitzat pel comerç de la sal de Cardona; a partir d’aleshores hi passava també la ruta de la sal cap a Vic. A Balsareny no hi havia pont i, per travessar el riu, els vilatans havien de passar per un gual, un indret on es pot passar el riu a peu, a cavall o amb carro, que hi havia una mica més avall del pont actual. Però si el riu feia una crescuda havien de fer la volta fins a Sallent.

La construcció del pont va comportar un ascens en el nombre de persones que a Balsareny tenien com a ofici el de traginer i també va motivar que s’instal·lessin més hostals al poble. El seu impulsor va ser el rector del poble: Roc García de la Enzina, un personatge destacat en la història de Balsareny. Era una persona il·lustrada i amb coneixements d’enginyeria. Havia nascut en un lloc de la província de Valladolid i de jove va venir a Catalunya acompanyat d’un seguici de patges, cridats, ajudants i col·laboradors paisans seus. Després d’haver estat ordenat capellà al seminari de Vic, el 1775 va guanyar per oposicions la rectoria de Balsareny, càrrec que va ocupar fins a la seva mort, l’any 1807. Va dirigir diverses obres a Balsareny però l’obra més important fou el pont sobre el Llobregat, costejada pel mateix rector i pels parroquians. S’inicià l’any 1779 i després d’alguna interrupció s’acabà l’any 1797. La tradició diu que va ser el rector Roc García qui va dirigir l’obra.

Capella de Sant Roc de Balsareny

Situada a una banda del pont del riu Llobregat, és una de les capelletes més conegudes de Balsareny. Fou construïda per mossèn Roc Garcia de la Enzina després d’acabar les obres del Pont del Riu (pont de Balsareny), el 1797. Passat el pont hi havia hagut un altre pedró amb la imatge de la Puríssima, del qual avui no en queden rastres. A la capella de Sant Roc s’hi va esculpir una dècima (poesia de deu versos), avui força deteriorada per l’erosió.

Una placa de marbre que s’hi va col·locar l’any 1916 transcriu la dècima que estava gravat a la pedra, i que reproduïa uns versos redactats per Roc García, rector de Balsareny que va impulsar la construcció del pont: Virgen Dolorosa, el puente / por Vos, sin mal concluido, / guardad, pues el pueblo unido / lo pide devotamente. / Vos, Bautista penitente, / y vos, mi patrón San Roque, / haced que no se derroque, / ni esta capilla, si os place, / que el Rector Garcia os hace / para que el pueblo os invoque.

Imatges del tram

Transport, comerços, àpats i allotjament

L’itinerari del Tram 5. Sallent – Balsareny,  no transcorre per cap nucli urbà.

Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis urbans que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.

Nuclis urbans:
Sallent
Balsareny

Mapa d'allotjaments

Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol  del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.

[1] Durada aproximada: La durada del tram és aproximada, s’ha calculat sobre un promig 3,5 km/h i dependrà, també, del ritme, el nombre i la durada de les parades durant el recorregut.

[2] Altitud mínima | Altitud màxima: És l’alçada mínima i màxima que hi ha en el tram.

[3] Ascens acumulat és la suma tot de desnivell positiu, de pujada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell positiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell positiu.

[4] Descens acumulat és la suma total de desnivell negatiu, de baixada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell negatiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell negatiu.

[5] Llocs d’interès. Són llocs per on passa la ruta o propers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *