R0. Tram 02. Castellgalí – Manresa | 9,9 km, 2 h 50′
Dades tècniques del tram
Distància del tram: 9,9 km
Durada aproximada1: 2h 50′
Altitud inicial: 266 m
Altitud final: 226 m
Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.
Clicant es descarregarà un document amb les dades tècniques d'aquesta pàgina i una descripció detallada de l'itinerari del recorregut del tram
El punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada tram comença i finalitza a l’església principal de cada nucli urbà.
Clica en la icona de dalt del mapa, a l’esquerra, per veure el tram. El tram hi trobaràs el punt d’inici, el punt final i la ‘Fitxa tècnica del tram’. També pots clicar en el mapa sobre qualsevol punt d’un tram per descarregar la ‘Fitxa tècnica del tram’.
Comarca: el Bages
Itinerari: Castellgalí, Riera de Cornet, Mas Cornet, Mas de l’Oller, Torre Oliva, Torre Sta. Caterina, Manresa
Recorregut: Es un tram molt fàcil de caminar doncs no tens grans desnivells i es pot complementar amb el primer tram de Montserrat a Castellgalí. Està indicat com a Camí Ignasià.
La sortida de Castellgalí es fa per un corriol amb una baixada una mica pronunciada, exempta de risc, al arribar a la carretera C55 es va pel voral per una zona habilitada per a vianants fins arribar uns metres més enllà a la pista de terra, molt ample, que ens portarà cap el Mas Cornet i el Mas d’Oller. Tota aquesta zona es molt planera i amb molta vinya, algun bosquet de tant en tant i un camí força ample. Travessem la riera de Rajadell, desconec com està el pas, hi havia un pont però he llegit comentaris que si baixava molta aigua el cobria, esperem que plogui. A partir d’aquí el camí es més estret, planer, però ja no es una pista ample, fins sortir a la Torre de Santa Caterina (antiga fortificació circular construïda el 1836 durant la primera guerra carlina). Gaudiu de les vistes de Manresa que val la pena.
Desprès es baixa per un corriol més costerut, però sense cap problema per un caminant. Arribarem al pont que travessa les vies de la RENFE i anirem a buscar el Pont Vell de Manresa per a pujar fins a la Cova de Sant Ignasi
Llocs d’interès5
La data exacta de construcció de la capella de la Guia és incerta però el 1503 hi ha documentat l’encàrrec de la construcció d’un oratori per part d’una tal Magdalena, dona d’Antoni Bastardes, als peus del pont Vell al camí que puja a Santa Caterina venint de Montserrat, i hi ha constància documentada de la capella el 1551, citada com a capella o oratori de Na Bastardes. Per tant, cronològicament, podem trobar versemblant la tradició ignasiana que situa la capella com el primer indret de Manresa que va visitar Sant Ignasi de Loiola a la seva arribada a la ciutat el 1522.
l’any 1606, la capella ja s’anomena de la Guia i no pas de Na Bastardes. Durant el segle XVIII a la capella se li va adossar una casa a la part posterior per tal de servir de refugi de l’ermità que hi vivia. Així mateix, també s’hi va construir una església i la creu de terme, que ha acabat donant nom al conjunt arquitectònic. Viatgers i caminants de totes les èpoques hi solien pregar, atès que la Mare de Déu de la Guia és la patrona dels pelegrins, dels correus i dels missatgers.
El 1856, les obres de la línia del ferrocarril Barcelona – Saragossa que va suposar el trasllat a la Cova de la imatge de la Verge i es van demolir part de la nova església, l’antiga capella i la casa adossada de l’ermità. El 1861 ja estava enllestida la nova Capella de la Guia i la casa dels sagristà. El 1921, a causa d’unes noves obres es va enderrocar de nou la capella. Novament, la imatge va ser traslladada a la Cova i la inauguració de la nova capella, que és la que es pot veure actualment, va tenir lloc durant el mes de març de 1922.
Transport, comerços, àpats i allotjament
L’itinerari del Tram 2. Castellgalí – Manresa, no transcorre per nuclis urbans, però passa aprop del barri El Xup de Manresa.
Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis urbans que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.
Nuclis urbans:
– Castellgalí
– El Xup
– Manresa
Allotjament:
– Manresa, Centre d’espiritualitat, Cova de Sant Ignasi, Camí de la Cova 17 (Manresa)
– Manresa, Alberg Lluís Espinal, Cova de Sant Ignasi, Camí de la Cova 17 (Manresa)
– Manresa, Alberg de Manresa, Xarxa d’albergs de la Generalitat de Catalunya (Manresa)
Mapa d'allotjaments
Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.
[1] Durada aproximada: La durada del tram és aproximada, s’ha calculat sobre un promig 3,5 km/h i dependrà, també, del ritme, el nombre i la durada de les parades durant el recorregut.
[2] Altitud mínima | Altitud màxima: És l’alçada mínima i màxima que hi ha en el tram.
[3] Ascens acumulat és la suma tot de desnivell positiu, de pujada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell positiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell positiu.
[4] Descens acumulat és la suma total de desnivell negatiu, de baixada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell negatiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell negatiu.
[5] Llocs d’interès. Són llocs per on passa la ruta o propers.