R1. Tram 12. Ripoll – Bruguera | 18 km, 5 h

Dades tècniques del tram

Distància del tram: 18 km
Durada aproximada1: 5h

Altitud inicial: 690 m
Altitud final: 1182 m

Altitud mínima2: 707 m
Altitud màxima2: 1.453 m
Ascens acumulat3: 804 m

Descens acumulat4: 340 m

   Ruta del tram (clica aquí)

Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.

Fitxa tècnica del tram (clica aquí)

Clicant es descarregarà un document amb les dades tècniques d'aquesta pàgina i una descripció detallada de l'itinerari del recorregut del tram

El punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada tram comença i finalitza a l’església principal de cada nucli urbà.

Clica sobre la imatge per ampliar-la
Mapa interactiu (clica)

Clica en la icona de dalt del mapa, a l’esquerra, per veure el tram.  El tram hi trobaràs el punt d’inici, el punt final i la ‘Fitxa tècnica del tram’.  També pots clicar en el mapa sobre qualsevol punt d’un tram per descarregar la ‘Fitxa tècnica del tram’. 

Comarca: Ripollès

Itinerari: Ripoll, Camí Ral de Ripoll a Cerdanya, Camí de Casadessús, Camí de Baubs a Clarella, Camí de Clarella a Muiols, Camí de Sant Julià de Saltor, Coll de Canyamars, Sant Julià de Saltor, Coll del Saltor, Bruguera

Recorregut: Aquest tram el dividiríem en 3 zones : la plana, la pujada i la baixada. La primera zona, la més planera, és la que enllaça Ripoll amb Campdevànol pel Camí Ral de Ripoll a la Cerdanya, transcorre quasi paral·lel a la Ctra. N260 fins a la zona industrial abans d’arribar a Campdevànol. No es gens lluïda ni interessant, tant es així, que moltes vegades ens saltem aquest primers quilòmetres i comencem directament a la pista que surt del peu del Càmping del Ripollès. Aquí és on comença la segona zona, la pujada. 

Per una pista ampla i de molt bon caminar anem pujant pel mig dels boscos de la riera de Muiols en direcció nord fins a arribar als peus de la Serra de St. Amand que ens desviarem a l’esquerra per passar pel Coll de Canyamars, Sant Julià del Saltor i el Coll del Saltor. Gaudirem de molt bones vistes a mesura que ens anem enlairant, la part més bonica visualment. Arribats al Coll del Saltor, hem de trobar un corriol a la dreta que ens baixarà a Bruguera. Està una mica amagat, abans hi havia un pal indicador. Si seguíssim per la pista avall, sortiríem a la ctra. N260 i no ens valdria la pena l’esforç de la pujada. Aquí comença la tercera zona, la baixada, i compte, que en alguns moments es bastant forta. 

Hem deixat la pista i anem per un corriol estret i una mica enlairat que no dona sensació de vertigen pels arbres que l’envolten, però s’ha de fer amb precaució. Abans d’arribar al Torrent Roig trobem una pista que la deixarem al arribar al Coll de la Portella, on tornarem a baixar fort per un corriol. En cas de pluja aneu amb compte, es relliscós, si està sec es baixa bé. Sortirem al barri del Serrat Roig i una mica més endavant arribem al pont de Cal Nasi just abans d’entrar a Bruguera.

Llocs d’interès5
Fargues de la Vall de Ribes

A Catalunya hi ha rastres arqueològics que testimonien el consum de ferro metàl·lic en diferents jaciments que comprenen des dels poblats grecs i ibèrics fins als establiments medievals. La presència de forns i fornals entre les restes d’alguns poblats ibèrics permet de constatar tant l’obtenció autòctona del ferro en petites quantitats com la transformació, la creació i la reparació de peces d’utillatge metàl·lic. En l’època medieval, segles XI-XIV, hi ha altres fargues importants: les de destret o districte. Eren ferreries establertes per un senyor on eren obligats d’acudir els vassalls del terme per a reparar les eines agrícoles, especialment llossar-les, és a dir per a renovar-les i agusar-les novament. Les fargues que resulten més conegudes són els establiments metal·lúrgics del segle XVI en endavant, dels quals es conserven no tan sols vestigis i possibles localitzacions, sinó documentació detallada de com se’n feia l’explotació. Les peculiaritats d’aquests establiments, del sistema de treball que s’hi realitzava i dels productes que en resultaven han acabat donant lloc a diverses denominacions especialitzades: el mètode català. En l’origen, la majoria de les fargues a Catalunya apareixen als vessants dels Pirineus, per la presència de mineral, la necessitat d’obtenir carbó i l’accés al cabal d’aigua d’un riu. La vall de Ribes té una sèrie de bosses de mineral de ferro i el riu Freser proporcionava l’energia hidràulica necessària per fer moure una roda i el martinet, i els boscos veïns proveïen la llenya per al forn.
La Farga Palau (Ripoll), al lloc anomenat Can Guixo a la riba del Freser, és una de les escasses fargues catalanes que es conserva força íntegra, essent un valuós testimoni de què fou la farga catalana des de l’edat mitjana, documentada al segle 1626, fins a finals del segle 1977.
A Campdevànol hi havia dues fargues: la de Dalt, o de Raguer, i la de Baix, de Grau o de Rotllan. La Farga de Baix va ser creada el 1634. La farga de Dalt es troba ddocumentada des del 1718, el 1897 va ser comprada per Ramon Casanova, des del 1924 anomenada La Farga Casanova, SA. Actualment, des del 1967, pertany a l’empresa Comforsa. 

Església de Sant Julià de Saltor

El lloc de Saltor (Saltorre) està documentat el 890 en l’acta de consagració de l’església parroquial de Sant Pere de Ripoll. L’església és del segle X. Pot ésser coetània del castell de Pena, però ja al segle IX el lloc era propietat del monestir de Ripoll. Hi ha, però, un element que ens porta a època romana. Al petit cementiri annex, avui desaparegut, es conserva una pedra que devia sostenir un pedró, doncs bé, aquesta pedra és la part inferior d’un molí romà, dels que es feien girar a mà i que es pot datar del segle III d. de C. El fort despoblament que tingué aquesta parròquia al llarg del segle XIV féu que no pogués mantenir sacerdot propi i que fos confiada a un clergue dels domers de l’església parroquial de Sant Pere de Ripoll, sota la inspecció de l’abat de Ripoll. Possiblement amb l’empenta del segle XVIII l’església sofreix les transformacions esmentades. L’any 1900, la parròquia encara tenia una població considerable, de setanta habitants . El seu estat de conservació es deu al fet que el 1959 el Club Excursionista de Ripoll convertí la rectoria en refugi de muntanya; actualment és un refugi inservible.

Església de Sant Feliu de Bruguera

El lloc de Bruguera apareix documentat l’any 901 formant part del “valle Petrariense”, quan el monestir de Sant Joan de les Abadesses hi començà a posseir terres i vinyes. La parròquia no apareix, però, fins l’any 1092, quan en el seu testament, Bernat Joan d’Ogassa, senyor del castell de Pena i de la Clusa, deixà al monestir de Santa Maria de Ripoll un alou situat a la parròquia de Sant Feliu de Bruguera. El domini del lloc era de la corona, però els senyors de l’antic castell de Pena hi tenien importants béns. Primerament formà una batllia amb Campelles, i al principi del segle XIX fou unida a Ribes. Té una capelleta dedicada a Sant Esteve prop del mas Perramon (veure Tram 13), i és tradició que n’havia tingut una de dedicada a Sant Joan, que era situada a l’era de can Fes, del veïnat de Serrat Roig (Tram 13).

Imatges del tram

Transport, comerços, àpats i allotjament

L’itinerari del Tram 12. Ripoll – Bruguera, transcorre Sant Julià de Saltor, municipi d’Ogassa.

Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis urbans que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.

Nuclis urbans:
Ripoll
Campdevànol
Sant Julià de Saltor (nucli d’Ogassa)
Bruguera (nucli de Ribes de Freser)

Allotjament:
– Ripoll, Càmping Solana de Ter (Ripoll)

– Campdevànol, Camping Ripollès (Campdevanol)

– Bruguera, Alberg Can Núria (Bruguera)

Mapa d'allotjaments

Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol  del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.

[1] Durada aproximada: La durada del tram és aproximada, s’ha calculat sobre un promig 3,5 km/h i dependrà, també, del ritme, el nombre i la durada de les parades durant el recorregut.

[2] Altitud mínima | Altitud màxima: És l’alçada mínima i màxima que hi ha en el tram.

[3] Ascens acumulat és la suma tot de desnivell positiu, de pujada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell positiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell positiu.

[4] Descens acumulat és la suma total de desnivell negatiu, de baixada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell negatiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell negatiu.

[5] Llocs d’interès. Són llocs per on passa la ruta o propers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *