El Santuari

Núria és un lloc de pelegrinatge concorregut. A gairebé dos mil metres d’altura, ofereix no només un recer natural entre grans cims, sinó també el recer espiritual d’un santuari marià d’arrels i tradicions antigues. Espai idoni per organitzar recessos i dies de meditació i pregària.

Els preveres i l’equip que en té cura estan a la vostra disposició per oferir-vos un ambient d’espiritualitat, amb una litúrgia sòbria i viscuda, i solemnitzada per música d’orgue.


Horari de les celebracions


La creu, la campana i l’olla, un camí a la fertilitat

Al llarg de la història, moltes parelles que no sabien per què però no aconseguien tenir fills, s’han adreçat fins aquí per demanar-ne; i amb una pregària davant la creu; i posant el cap a l’olla, alhora que tocaven la campana, han obtingut el do de la fertilitat. No hi ha una explicació lògica, tanmateix el fet és real i es repeteix assíduament. Sovint pugen parelles a Núria a donar gràcies a la Mare de Déu pel fill que han tingut, després d’haver posat el cap a l’olla.L’origen llunyà el trobem, segons el folklorista Joan Amades, en un megàlit o un menhir que antigament hi havia a la vall. Les creences paganes afirmaven que les dones que hi fregaven el cos tenien assegurada la fertilitat. Des dels inicis fins als nostres dies la simbologia de la fertilitat ha estat sempre present a Núria.

Quaresma i Setmana Santa

Creu Nuria

programa provisional (per a més informació: la Web del Santuari)

Dijous Sant, 29 de març
18:30 Missa de la Cena del Senyor
21:30-23:00 Adoració del Santíssim
22:30 Completes
Divendres Sant, 30 de març
08:30 Ofici de Lectura i Laudes
11:00 Conferència a la Sala de Sant Pere
12:30 Audició sobre la Passió. Textos de Bach: lectura i execució musical d’orgue.
18:30 Celebració de la Passió del Senyor.
22:00 Via-Creu de torxes en plena natura. Punt de trovada al monòlit “Lloau sigueu”, de Domènech Batalla, davant l’Ermita de Sant Gil.
Dissabte Sant, 31 de març
08:30 Ofici de Lectura i Laudes
12:30 Audició sobre la Passió. Textos de Bach: lectura i execució musical d’orgue.
18:00 Vespres.
18:00 Vetlla Pasqual.
Diumenge de Pasqua, 1 d’abril
08:30 Laudes i Regina Coeli.
12:30 Missa del dia de Pasqua i cant dels Goigs.
Via Crucis1Via Crucis2 Via crucis pregraria_Página_01Via crucis pregraria_Página_02Via crucis pregraria_Página_03Via crucis pregraria_Página_04Via crucis pregraria_Página_05Via crucis pregraria_Página_06Via crucis pregraria_Página_07Via crucis pregraria_Página_08Via crucis pregraria_Página_09Via crucis pregraria_Página_10Via crucis pregraria_Página_11Via crucis pregraria_Página_12Via crucis pregraria_Página_13Via crucis pregraria_Página_14Via crucis pregraria_Página_15Via crucis pregraria_Página_16Via crucis pregraria_Página_17Via crucis pregraria_Página_18Via crucis pregraria_Página_19Via crucis pregraria_Página_20Via crucis pregraria_Página_21Via crucis pregraria_Página_22Via crucis pregraria_Página_23Via crucis pregraria_Página_24Via crucis pregraria_Página_25Via crucis pregraria_Página_26Via crucis pregraria_Página_27Via crucis pregraria_Página_28Via crucis pregraria_Página_29Via crucis pregraria_Página_30Via crucis pregraria_Página_31Via crucis pregraria_Página_32Via crucis pregraria_Página_33Via crucis pregraria_Página_34Via crucis pregraria_Página_35Via crucis pregraria_Página_36

El viacrucis monumental

Amb motiu d’un congrés franciscà celebrat l’any 1914, s’impulsà la construcció d’un viacrucis entorn d’ermites i santuaris. A Núria es respongué ràpidament a la proposta i l’any següent el bisbe Benlloch ja en posava la primera pedra. La construcció de les diferents estacions se sufragà amb aportacions d’associacions i devots, i es perllongà fins a l’any 1963, en què fou acabada la darrera estació. El viacrucis de Núria, situat al camí de la coma del Clot, destaca pel seu caràcter monumental i per l’estil escultòric divers i sorprenent de cadascuna de les estacions.

Domènec Batalla

Escultor i pintor del Ripollès, on ha realitzat una quinzena de peces públiques. Ha col•laborat en la restauració del viacrucis de Núria -amb la senyalització i l’elaboració de dues creus (núm. 2 i 11)-, que fou inaugurada el 31 d’agost de 2008 pel bisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives. També ha aportat la seva creativitat en la reubicació de l’espai de la Mare de Déu de Núria, ideant un nou cambril en forma d’ull, on l’iris és la Mare de Déu i la base, en forma d’ala, simbolitza la pau i l’espiritualitat. El Bisbe Joan Enric Vives beneïnt les estacions II i la XI Benedicció Restauració Estació II Benedicció restauració Estació XI