La Mare de Déu de Núria

La Mare de Déu de Núria és una talla que es troba a la Vall de Núria, municipi deQueralbs (Ripollès). És la patrona principal de la diòcesi d’Urgell juntament amb Sant Ermengol i també patrona del Pirineu català.

La imatge de la Mare de Déu de Núria que avui en dia es venera és una talla datada del segle XII o XIII. Es tracta d’una talla en fusta d’estil romànic.

marededeu_blau

Segons el folklorista Joan Amades, la «pedra blanca» de què parlava l’àngel a Amadeu podria ser un megàlit o un menhir que antigament hi havia a la vall. Les creences populars precristianes afirmaven que les dones que hi fregaven el seu cos tenien assegurada la fertilitat. La tradició diu que la Creu d’en Riba va substituir la pedra, coneguda com «de Sant Gil», i que va passar a fer les funcions d’altar a la capella dedicada al sant. La gran afluència de parelles sense descendència va obligar a protegir la pedra amb un tancat. Aleshores, va néixer el costum de ficar el cap a l’olla i tocar la campana de Sant Gil, costum que es manté fins als nostres dies. És tradició que quan algú demana a la Mare de Déu de Núria el desig de tenir un fill, si aquest es concedeix i és nen, se l’ha de batejar amb el nom de Gil i si és nena amb el nom de Núria. La coronació canònica de la Mare de Déu de Núria va tenir lloc l’any 1965. La seva festivitat se celebra el 8 de setembre

Recordeu la lletra dels Goigs de la Mare de Déu de Núria? La Mare de Déu… de Núria… anem tots a visitar…!