LLar Amadeu

LLar Amadeu, del Santuari de Nùria

La “Llar Amadeu” al servei de la pastoral juvenil i del pelegrí
Expliquem la història d’Amadeu perquè entenguem els motius que han portat el nostre consiliari a anomenar “Llar Amadeu” un futur espai al servei de la pastoral juvenil i del pelegrí. Els Amics de Núria anem col·laborant en aquesta obra.

Vidriera Amadeu

Qui era Amadeu?
Amadeu era de Dalmàcia (actualment dins l’estat de Croàcia). En somnis, Déu li digué que havia d’anar en un indret del Pirineu, als ports de Núria, on veuria un pla entre dos rius, amb una pedra blanca. Allí havia de construir una capella dedicada a la Mare de Déu. Ell, dubtant d’aquesta veu, ho consultà al seu bisbe, el qual li proposà de fer uns dies de dejuni i pregària per tal d’aclarir l’origen d’aquest somni, i li assegurà que ell mateix, el bisbe, també faria dejunis. Quan Amadeu, al cap de set dies, retornà al bisbe, aquest l’apressà a marxar de seguida per complir el manament del somni, car ell mateix havia rebut el missatge tot dormint.

Amadeu arribà a Núria cap al 1072, i hi trobà els pastors, que conservaven la memòria de Sant Gil, i que li parlaren de la Imatge que Gil va fer i que va deixar amagada juntament amb la Creu, la Campana i l’Olla. Amadeu, que era constructor, marcà els límits del nou edifici i, ajudat pels pastors, construí la humil capella que hauria d’acollir la Mare de Déu de Núria.

Amadeu, un cop feta la capella, marxà. Al cap d’uns tres anys dos pastors trobaren la cova tapiada on Gil amagà la Imatge i els tres sagrats objectes. Fou gràcies a un bou que insistentment gratava un determinat lloc. A partir de la troballa, començà la devoció a la Mare de Déu de Núria a la capella d’Amadeu, on van dipositar la Imatge amb la Campana, la Creu i l’Olla. La primera missa hi va tenir lloc el 8 de setembre de 1079, presidida pel rector de Queralbs.

Damunt del pla de Núria, a l’anomenat Bosc de Sant Gil, hi ha dues cavitats conegudes com a Cova de Sant Gil i Cova d’Amadeu on la tradició diu que van viure-hi.

Amadeu és venerat popularment a Núria; sense haver estat beatificat, rep la consideració de servent de Déu, amb la qual apareix als goigs en honor seu.

Es poden fer donatius (desgraven) al Santuari de Núria indicant “Llar Amadeu”
al compte corrent:
Caixabank : ES80 2100 8108 0323 0005 8976