R1a. E05. Salselles – Puigcercós | 10,7 km, 3h 20′ – variant Berguedà
Mapa interactiu
Clica en la icona de dalt del mapa, a la part superior esquerra, per veure l’etapa. L’etapa indica el punt de sortida i els diferents punts de l’itinerari fins el punt d’arribada. Pots clicar sobre la icona
per ampliar el mapa i sobre els globus per veure els punts per on passa l’itinerari i els llocs d’interès.
L’itinerari del mapa procura identificar llocs de la ruta que poden ser d’utilitat per guiar-nos i orientar-nos durant el recorregut i altres punts que, tot i no ser dins el traçat de l’etapa, poden ser d’interès.
Ruta 1a. Etapa 05. Salselles – Puigcercós, variant Berguedà
Comarca: el Bages i el Lluçanès
Itinerari: Església Santa Maria de Salselles, Camping Riera de Merlès, Cruïlla camí a Salselles, Mas la Serra, Mas Xuriguera de Salselles, Cal Senalla, Mas la Tordelespà, Església de Sant Quirze de Tordelespà, El Pont de Roma, Cobert de Puigcercós, Refugi de Puigcercós, Càmping de Puigcercós, Església de Sant Esteve de Comià o de Roma
L’itinerari principal recull els punts principals del recorregut i el punt de partida (altitud inicial) i el punt final (altitud final) de cada etapa comença i finalitza a l’església principal del nucli d’inici i final o de la zona.
Clicant accediràs a Wikiloc. Per poder descarregar arxius (tracks) d'aquesta plataforma hauràs de tenir o de crear-te un compte a Wikiloc.
La durada de l’etapa és aproximada, s’ha calculat sobre una mitjana de 3,5 km/h tenint en compte la distància i l’ascens i descens acumulat però dependrà, també, del ritme, el nombre i la durada de les parades durant el recorregut.
Llocs d’interès5
El lloc de Tordelespà, però, ja apareix citat en l’acta de consagració de l’església del Monestir de Santa Maria, l’any 905. La capella de Sant Quirze de la Tor de l’Espà, situada davant del Mas de la Tor, apareix documentada per primera vegada l’any 1171, quan Pere de Lluçà, senyor del terme dins el qual es trobava Sant Quirze, la cedí al monestir de Santa Maria de Lluçà. La capella prengué vitalitat durant el segle XIII, quan es veié afavorida per diversos testaments els anys 1229 i 1247, i feligresos de la zona de Tordelespà pretengueren atorgar uns tributs i funcions a l’església de Sant Quirze que no tenia arran de la seva dependència del Monestir de Santa Maria de Lluçà. El resultat de la confrontació fou la concessió de certs atributs parroquials del prior del monestir, com la de poder tenir fonts baptismals i enterrar en el cementiri de Sant Quirze els menors de dotze anys o altres persones poc solvents, però mai la resta de feligresos que havien de ser enterrats a Lluçà.
L’actual edifici és fruit de la modificació que sofrí al segle XVII moment en què es canvià l’orientació de l’església i l’absis de l’edifici anterior quedà incrustat en la nova església com a capella lateral que, posteriorment, agafà la funció de sagristia. La vitalitat de la zona anà decaient i a 1626 la capella estava en runes. A 1648 es tornà a edificar, quedant com a capella del mas veí de la Tor, situació en que es troba actualment. La capella fou restaurada a mitjan segle XVIII i també a mitjan segle XIX i actualment es troba sense culte.
La primera notícia del nom del lloc: Comià s’esmenta per primera vegada en la documentació l’any 948 (Cominiano) com un dels límits de l’església de Sant Pere de Salselles quan és donada en testament al monestir de Santa Maria de Ripoll.
L’església de Sant Esteve de Comià, anomenada Guminas, surt esmentada a mitjan segle XII. També és coneguda pel nom de Sant Esteve de Roma, nom d’una important masia propera a l’església El Pont de Roma. De l’església medieval no es conserven restes visibles llevat de dues finestres romàniques que encara es veuen al mur de migdia. La seva estructura romànica devia ésser la d’una església d’una sola nau rectangular, de reduïdes dimensions, orientada a llevant. L’església fou totalment modificada i conserva ben poca cosa de la seva forma romànica. La primitiva volta fou modificada i l’absis substituint per un presbiteri rectangular. La major part de les modificacions de l’església de Sant Esteve de Comià corresponen al segle XVIII, com l’enguixat a l’interior, els contraforts a l’exterior per tal de mantenir la verticalitat dels murs de l’edifici i, sobretot, la porta d’entrada que fou canviada el 1690 amb una inscripció: ‘Segimon Puig me fecit’ (M’ha fet en Segimon Puig).
Ampli pont sobre la Riera de Merlès. No es coneix quan i qui va construir el pont de Roma però per la seva estructura arquitectònica sembla una obra medieval refeta als segles moderns. Com tots els ponts, salvava el pas en un punt estratègic, en aquest cas permetia creuar la riera de Merlès en un punt en què la travessa a partir d’un gual era poc segura. El pont facilitava el trànsit pel camí que resseguia la riera de Merlès de nord a sud.
Té dos ulls de grans dimensions i un tercer, més petit. Enmig dels ulls majors trobem un contrafort que ajuda al pilar que suporta els dos arcs grans. Està fet de carreus de pedra regulars, actualment sense barana, com sol ser habitual en els ponts medievals.
Transport, comerços, àpats i allotjament
L’itinerari de Ruta 1a, Etapa 05. Salselles – Puigcercós, no transcorre per cap nucli habitat.
Per facilitar l’accés a informació actualitzada sobre ‘Transport, comerços, àpats i allotjament’ proporcionem els enllaços als nuclis que disposen de pàgina web. Si hi ha possibilitats d’allotjament en refugi, alberg o similars ho indicarem. De tota manera, per tal de comprovar que la informació és actualitzada recomanem fer cerques directament a internet.
Nuclis habitats:
Cap
Allotjament:
– Salselles, Càmping Riera de Merlès (a mig camí del tram, dins el terme municipal de La Quar)
– Borredà, Càmping de Puigcercós (al final del tram, dins el terme municipal de Borredà)
– Borredà, Cobert de Puigcercós
– Borredà, Refugi de Puigcercós, 659 682 205, no té pàgina web (al final del tram, dins el terme municipal de Borredà)
Mapa d'allotjaments
Mapa d’allotjaments tipus alberg, refugi o similars de la ruta. Amplia el mapa clicant aquest símbol del la franga superior del mapa, per visualitzar quilometratge i durada aproximada de cada tram i fer-te les etapes del teu pelegrinatge.
[1] Altitud mínima | Altitud màxima: És l’alçada mínima i l’alçada màxima que hi ha a l’etapa.
[2] Ascens acumulat és la suma tot de desnivell positiu, de pujada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell positiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell positiu.
[3] Descens acumulat és la suma total de desnivell negatiu, de baixada, que fem al llarg de tot el recorregut, mentre que el Desnivell negatiu és la diferència entre l’alçada del punt inicial i el punt final. L’arxiu que pots descarregar de la plataforma Wikiloc informa del desnivell negatiu.
[4] Llocs d’interès. Són llocs per on passa la ruta o propers.